سیامند رحمان
سیامند رحمان (زادهٔ ۱ فروردین ۱۳۶۸ در اشنویه - درگذشته ۱۱ اسفند ۱۳۹۸) وزنهبردارسنگین وزن ایرانی بود. او ورزشکار بلندآوازه کشور به شمار میرود که بالاترین رکوردهای جهانی در وزنه برداری قدرتی معلولین به نام او ثبت شده است. وی با توانایی بالای خود و با وجود محدودیت جسمانی قهرمانی نشانهای زرین بسیاری را از آن خود کردهاست.
وی قهرمان پارالمپیک لندن ۲۰۱۲ و پارالمپیک ریو ۲۰۱۶ و دارندهٔ پنج طلا و یک نقرهٔ جهان در ردهٔ جوانان و بزرگسالان بود. سیامند رحمان همچنین سه نشان زرین از بازیهای پاراآسیایی گوانگجو ۲۰۱۰، اینچئون ۲۰۱۴ و جاکارتا ۲۰۱۸ بهدستآورد. همچنین نام وی با توجه به ثبت وزنهٔ ۳۱۰ کیلوگرمی در سال ۲۰۱۶، در کتاب رکوردهای گینس به ثبت رسیدهاست.
زندگی
از دوران دبیرستان به باشگاه بدنسازی میرفته و علاقه به ورزش در وجودش بوده، همچنین استعدادی که در رشته ورزشی وزنه برداری در خود دیده باعث گرایش او به این ورزش شده است. او گفته است که شنا و خیلی از ورزشهای دیگر را انجام میدهد؛ اما فقط به وزنه برداری علاقه مند است.
در ۱۷ سالگی در اشنویه وزنه برداری را شروع کرده و سال ۸۵ که وارد تیم ملی شد. ۱۵۰ کیلو وزنه می زد و دوستان او همچون آقای رضوی آن زمان ۲۶۰ کیلو می زدند. کمتر از یک سال خودش را به وزنه ۲۸۷ رساند و پس از آن آقای رضوی که دوست و استاد او نیز بود از تیم ملی خداحافظی کرد. در مسابقات گوانجو با مهار وزنه ی ۲۹۱ کیلوگرمی رکورد دار جهان شد.
تحصیلات و خانواده
وی تحصیلکرده رشته حقوق قضایی در مقطع کارشناسی از دانشگاه آزاد ارومیه بود.
مرحوم سیامند رحمان سومین فرزند خانوادهای است با سه خواهر و دو برادر؛ این خانواده اهل اشنویه از شهرهای استان آذربایجان غربی بودند.
علت معلولیت سیامند رحمان
معلولیت وی از قسمت پا بوده و مادرزادی میباشد در دوران کودکی بدون کمک حرکت میکرده است و مشکل خاصی نداشته، اما اکنون به علت وزن بالا از چوب دستی استفاده میکند.
علایق او
سیامند رحمان میگوید، زمانی که در اردو هستم بیشتر تمرین میکنم و اگر وقتی هم باقی باشد بیشتر کتابهای روانشناسی مطالعه میکنم. به تمام موسیقیها گوش میدهم؛ بستگی به موقعیت دارد.
فعالیت های ورزشی
رحمان یک دوره پر افتخار ورزشی را سپری کرد. او که بارها در میادین آسیایی و جهانی پرچم کشور را به اهتزاز در آورده بود، نخستین بار در سال ۱۳۸۷ به اردوی تیمملی وزنهبرداری معلولان ایران دعوت شد.
قهرمانی جوانان جهان
وی در نخستین تجربهٔ بینالمللی خود توانست ضمن شکستن رکورد ردهٔ جوانان جهان، قهرمان رقابتهای جهانی این رده در سال ۲۰۰۸ بشود. رحمان توانست ۷۲٫۵ کیلوگرم رکورد جوانان جهان را ارتقا دهد.
حضور در تیم ملی
سیامند رحمان نخستین بار در سال ۱۳۸۷ به اردوی تیمملی وزنهبرداری معلولان ایران دعوت شد.
بازیهای جهانی IWAS
رحمان در بازیهای جهانی IWAS (فدراسیون ورزشهای ویلچری و قطع عضو) در شارجه ۲۰۱۱ توانست با رکورد ۲۹۱ کیلوگرم قهرمان بشود.
بازی های آسیایی
از قهرمانی های او می توان به موفقیت در بازی های آسیایی ۲۰۱۰،۲۰۱۴و ۲۰۱۸ اشاره کرد. در همین ارتباط پایگاه خبری کمیته بینالمللی پارالمپیک به سیامند لقب (افسانه ای) یا Legend را داد.
پارالمپیک
پارالمپیک لندن ۲۰۱۲
سیامند رحمان در مسابقات پارالمپیک لندن توانست در حرکت نخست وزنهٔ ۲۷۰ کیلوگرمی و در حرکت دوم وزنهٔ ۲۸۰ کیلوگرمی را مهار کرد و نشان طلای مسابقات را در وزن ۱۰۰+ کگ کسب کرد. وی در سومین حرکت خود درخواست وزنهٔ ۳۰۱ کیلوگرمی را کرد تا رکورد جهان را که متعلق به خودش بود را ارتقا دهد. رحمان در حرکت سوم نتوانست وزنهٔ ۳۰۱ کیلوگرمی را مهار کند و با همان ۲۸۰ کگ به مقام نخست و نشان طلا رسید. وی با مهار این وزنه توانست رکورد پارالمپیک را ۱۵ کیلوگرم افزایش بدهد. پس از سیامند رحمان که به راحتی قهرمان شد، فارس العجیلی از عراق با مهار وزنه ۲۴۲ کیلوگرمی به گردن آویز نقره در وزن ۱۰۰+ کیلوگرم مسابقات وزنهبرداری پارالمپیک لندن دست یافت و بائه چون کئون از کره جنوبی با پرس وزنهٔ ۲۳۲ کیلوگرمی به نشان برنز این وزن رسید.
پارالمپیک ریو ۲۰۱۶
رحمان که یکی از امیدهای اصلی کاروان ایران در ریو برای کسب نشان زرین پارالمپیک بود، در دستهٔ ۱۰۷+ کگ توانست در حرکت نخست وزنهٔ ۲۷۰ و در حرکت دوم وزنهٔ ۳۰۰ کیلوگرمی و در حرکت سوم وزنهٔ ۳۰۵ کیلوگرمی را مهار کند و نشان زرین پارالمپیک را ازآن خود کند. این وزنهبردار ایرانی در حرکت چهارم که مخصوص افزایش رکورد است توانست وزنهٔ سنگین ۳۱۰ کیلوگرمی را بالای سر ببرد و رکورد جهان را که در اختیار خودش بود ارتقا دهد. امر موساد وزنهبردار مصری با مهار وزنهٔ ۲۳۵ کیلوگرمی و ۷۵ کیلوگرم اختلاف وزنه، موفق شد مقام دوم را کسب کند. جمیل الشبلی از اردن نیز با بالا بردن وزنه ۲۳۴ کیلوگرمی سوم شد.
سیامند پس از این قهرمانی با گروهی دیگر از ورزشکاران به دیدار آیت الله خامنه ای رفتند که مقام معظم رهبری چفیه خود را به او اهدا کردند و طبق گفته های سیامند این یکی از بهترین هدیه و افتخارات زندگیش به شمار می رود.
پارالمپیک توکیو ۲۰۲۰
او درباره حضور در پارالمپیک توکیو گفته بود: «ماموریت اصلی خودم رکوردشکنی در بازیهای پارالمپیک ۲۰۲۰ توکیوست و اگر قرار به جابجایی رکورد باشد، دوست دارم در پارالمپیک ۲۰۲۰ این کار را انجام دهم. در دسته +۱۰۷ کیلوگرم چون من به همراه پورمیرزایی در مسابقات جهانی مکزیک وزنه خواهیم زد، یقین دارم مدال طلا و نقره این دسته به وزنهبرداران ایران اختصاص پیدا خواهد کرد. البته مسابقات چون جهانی است، وزنهبرداران خوبی از سراسر دنیا در مکزیک حضور خواهند داشت و نباید هیچ حریفی را دست کم بگیریم.»
رحمان که در ورزش جهان دارای جایگاه ویژهای داشت از سوی شبکه تلویزیونی «اناچکی» ژاپن برای انجام مصاحبه درباره پارالمپیک، به توکیو دعوت شد تا به صورت نمادین وزنه ۲۵۰ کیلوگرمی را نیز مهار کند.
برترین ورزشکار پارالمپیکی در سال ۲۰۱۷
سیامند رحمان از کشور ایران به عنوان برترین ورزشکار پارالمپیکی سال ۲۰۱۷ برگزیده شد.
وی پس از دریافت این جایزه، در مسابقات پاراآسیایی جاکارتا ۲۰۱۸ و قهرمانی جهان قزاقستان ۲۰۱۹ شرکت کرد و توانست مدال طلا را بهدست بیاورد.
حضور در تیم باشگاهی
سیامند پس از کسب مدال طلای پارالمپیک لندن ۲۰۱۲ در ۲۰ شهریور ۱۳۹۱ به تیم وزنهبرداری باشگاه پرسپولیس پیوست.
درگذشت
سیامند رحمان قوی ترین مرد پاراوزنه برداری جهان در ۱۱ اسفند ۱۳۹۸ خورشیدی و در آستانه ۳۲ سالگی به دلیل ایست قلبی در بیمارستان شهر اشنویه چشم از جهان فروبست و جامعه ورزش ایران را در شوکی عمیق فرو برد.
مراسم خاکسپاری سیامند رحمان ۱۲ اسفند ۱۳۹۸، در شهر اشنویه استان آذربایجان غربی در ورزشگاه باکری برگزار شد و پیکر او در آرامستان سلطان مصطفی به خاک سپرده شد.
پسرکی که با توانایی بالای خود با وجود محدودیت جسمانی همواره خندهرو بود و از او بهعنوان هرکول خندان نامبرده میشد.
رونمایی از تندیس مرحوم سیامند رحمان در اشنویه
این مراسم با حضور خانواده، فرماندار و جمعی از مسئولین شورای شهر اشنویه برگزار و از تندیس زنده یاد سیامند رحمان که به همت عبدالکریم حسین زاده، نماینده نقده و اشنویه، ساخته شده است، رونمایی شد.
این تندیس در ورودی شهر اشنویه، زادگاه قهرمان فقید کشورمان ساخته شده و در پایه آن توضیحاتی در خصوص قهرمانیها و مدال آوریهای این ورزشکار نامآور درج شده است.
افتخارات و مدالهای او در یک نگاه
گردآورنده: دنیاها، دانشنامۀ فارسی | www.donyaha.ir