خورش قیمه و قیمه بادمجان

مواد لازم برای 4 نفر :


گوشت خورشی بدون استخوان و چربی --------------- 200 گرم
لپه -------------------------------------------------------- 1 لیوان
رب گوجه فرنگی  -------------------------------------- 2-3 قاشق غذا خوری
لیمو امانی ------------------------------------------------ 2-3 عدد
سیب زمینی ---------------------------------------------- 1 عدد بزرگ
پیاز --------------------------------------------------------- یک عدد متوسط
نمک و فلفل ------------------------------------------------ به مقدار لازم

آشپزخانه

طرز تهیه :خورش قیمه و قیمه بادمجان


لپه را از قبل در مقداری آب و نمک خیس کنید .
پیاز را خرد کنید و در کمی روغن همراه مقداری زرد چوبه سرخ کنید تا طلایی شود بعد گوشت خرد شده را به آن بیفزائید و کمی تفت دهید تا آب گوشت کشیده شود . ۴ لیوان آب روی آن بریزید و اجازه دهید حدود یک ساعت با حرارت ملایم بپزد ( بدون نمک ) بعد از یک ساعت لپه و لیمو امانی را به مواد بیفزایئد . و اجازه دهید با حرارت ملایم دو الی سه ساعت کاملا خورش جا بیفتد . بعد رب گوجه را در تابه ای جداگانه کمی سرخ کنید و در قابلمه خورش بریزید .
سیب زمینی ها را خلال کنید و جداگانه سرخ کنید . وقتی خورش کاملا جا افتاد ( اصطلاحا به روغن افتاد ) نیمی از سیب زمینی های سرخ شده را داخل آن بریزید و هم بزنید و بعد نمک و فلفل غذا را اندازه کنید و در ظرف مناسب سرو کنید و نیم دیگر سیب زمینی را روی آن بریزید .

 

نکته :
*استفاده از گوشت گوسفند برای انواع خورش بهتر از گوشت گوساله است . به دلیل اینکه گوشت گوساله طبع سرد دارد و کمی بیشتر از گوشت گوسفند باعث ناراحتی میشود . ولی اشکال گوشت گوسفند در چرب بودن آن است . سعی کنید اگر از گوشت گوسفند استفاده میکنید کاملا چربی گوشت را بگیرید و یک دست خرد کنید . در ضمن گوشت گوسفند زمان پخت کمتری نیاز دارد .
اگر ناراحتی خاصی دارید ( فشار خون بالا یا انواع ناراحتی قلبی ) و یا از رژیم غذایی خاصی پیروی میکنید و مجاز به استفاده از انواع گوشت قرمز در وعده های متعدد نیستید ؛ بهتر است در انواع خورش از گوشت مرغ به جای گوشت قرمز استفاده کنید . تفاوت چندانی در مزه خورش ایجاد نمیشود .
** اگر خواستید به جای رب گوجه فرنگی از گوجه فرنگی تازه استفاده کنید و سلامت غذا از رنگ آن برای شما مهم تر است، به جای این مقدار رب گوجه فرنگی از 5-6 عدد گوجه فرنگی میکس شده استفاده کنید . ولی قبل از اضافه کردن آن به غذا ، ابتدا گوجه های میکس شده را کمی در روغن سرخ کنید و کمی زمان دهید تا گوجه ها غلیظ شوند و بعد به غذا اضافه کنید و با خیال راحت میل کنید .
یک ترفند ساده برای زود تر به روغن انداختن انواع خورش : {{ لبته از خاله خانم کاملا نشنیده بگیرید !! }}
اگر عجله دارید تا انواع خورش زودتر به روغن بیفتد ، در اواخر پخت دو الی سه قالب کوچک یخ داخل قابلمه بیندازید و هم بزنید ! بعد از چند دقیقه خورش به روغن میفتد . بهتر است این قالب های یخ ، عصاره مرغ یا گوشت باشد که قبلا در قالب های یخ ریخته اید .
البته !! این کار فقط ظاهر کار را حفظ میکند ! پس بهتر است بگذارید تا خورش در زمان کافی و با حرارت ملایم جا بیفتد .
اگر خواستید خورش را در زودپز تهیه کنید ، دقت کنید که از ابتدا گوشت و لپه را با هم نریزید . به دلیل اینکه لپه نسبت به گوشت زمان پخت کمتری نیاز دارد . اول گوشت و پیاز را برای 30 دقیقه با حرارت متوسط در زودپز بپزید و بعد ( بخار زودپز را خالی کنید ) درب زودپز را باز کنید و لپه و رب و لیمو را به خورش اضافه کنید.
و حداکثر بعد از 45 دقیقه خورش کاملا آماده است .
چند نوع دستور برای پخت انواع خورش قیمه با نام های گوناگون ( قُوَرمه ، قیمه عراقی ، قیمه یزدی و ... ) نیز وجود دارد که به لحاظ دستور پخت تفاوت چندانی ندارند ولی نوع مواد کمی متفاوت است .
این دستور پخت خورش قیمه معمولی است که در اکثر نقاط با تفاوت های جزئی تهیه میشود .

خورش قیمه بادمجان :
طبق دستور خورش قیمه پخته میشود با این تفاوت که به جای سیب زمینی سرخ شده از بادمجان سرخ شده استفاده میشود . برای آن مقدار مواد دو عدد بادمجان متوسط کافیست .
بادمجانها را پوست بگیرید و به اندازه مطلوب خرد کنید و نمک بزنید و کنار بگذارید تا تلخی آنها گرفته شود. بعد در روغن سرخ کنید و در اواخر پخت خورش به آن اضافه کنید و حدود 30 دقیقه زمان دهید تا بادمجان ها مزه دار شوند . دقت کنید که بعد از اضافه کردن بادمجان ها ، خورش را طوری هم نزنید که آنها له شوند . در حدی که کمی مخلوط شوند کافیست .
در این خورش به جای لیمو امانی میتوانید از غوره فریز شده استفاده کنید . و یا آبغوره هنگام سرو خورش .

گردآورنده : دنیاها،دانشنامهٔ فارسی | www.donyaha.ir

برای مشاهده لیست کامل غذاهای آشپزخانه اینجا کلیک کنید ...

دیدگاه تان را بنویسید !

مطالب تصادفی سایت :

دانلود کتاب الکترونیکی موش و گربه

بیماری آسم - درمان، پیشگیری، تشخیص و علائم آن

طرز تهیه خوراک لوبیا سبز

تصویر تصادفی