آموزش ریاضی هفتم - فصل ۹

علم آمار، علم جمع آوری، سازماندهی و بررسی داده ها یا اطلاعات می باشد. به اطلاعات جمع آوری شده داده های آماری گفته می شود.

جدول داده ها جدولی می باشد که در آن اطلاعات جمع آوری شده را در دو ردیف (یا ستون ) و یا بیشتر به طور منظم مینویسیم و برای شمارش داده ها نیز از خط نشان (علامتی برای شمارش) استفاده میکنیم.

از نمودار میله ای برای مقایسه تعداد یا مقادیر واقعی استفاده می شود، تعداد یا مقدار هر داده به صورت یک ستون نمایش داده می شود و همینطور بیشترین و کمترین داده نیز در این نمودار مشخص می شود.

برای نشان دادن تغییرات در یک مدت مشخص از نمودار خط شکسته استفاده می کنیم.

نمودار تصویری برای مقایسه داده های تقریب زده شده استفاده می شود و به جای ستون و نقطه در دو نمودار قبلی، از یک دایره یا مربع یا یک تصویر خاص برای نمایش مقدار یا تعداد تقریبی هر داده استفاده میکنیم. بعضی اوقات در آمار برای برنامه ریزی های کلان لازم است از تقریب عددهای واقعی استفاده کنیم و در این نوع داده ها معمولاً از نمودار تصویری استفاده میکنیم.

از نمودار دایره ای برای نشان دادن تعداد داده ها نسبت به کل استفاده می شود.این نوع نمودار به شکل یک دایره رسم می شود و به نسبت تعداد هر داده کل دایره را تقسیم بندی میکنیم. برای اینکه راحتتر دایره را به نسبت تعداد داده تقسیم کنیم، ابتدا درصد تقریبی هر داده را به دست می آوریم سپس درصد را بر ۱۰ تقسیم می کنیم تا مشخص شود تعداد داده به کل چند دهم است و به کمک آن دایره را بخشبندی می کنیم.

 

بعد از کار با نمودارها، احتمال و اندازه گیری شانس تدریس و آموزش خواهد داده شد.

آنچه که قرار است پیش بیاید را اتفاق یا پیشامد می نامند. گاهی اوقات اتفاقات هم شانس هستند. مثلاً وقتی یک سکه را میاندازیم دو حالت ممکن است اتفاق بیافتد، سکه یا «رو » می آید یا «پشت » که این دو حالت مشابه هستند و یا به عبارتی شانس «رو آمدن » با شانس «پشت آمدن » برابر می باشد، پس در پرتاب سکه دو حالت «هم شانس »ممکن است اتفاق بیافتد. به حالت های «هم شانس » حالت های «مشابه » هم گفته می شود.

برای بیان اندازۀ شانس رخ دادن یک اتفاق از یک عدد کسری استفاده می کنیم، که مخرج آن تعداد همه حالت های ممکن و صورت آن تعداد حالت های مطلوب یا موردنظر برای رخ دادن آن اتفاق است و این عدد کسری همان «احتمال رخ دادن یک اتفاق » است.

 

پیشنیاز: توانایی درصد گیری سریع.

کتاب ریاضی هفتم - فصل نهم


جمع آوری و نمایش داده های آماری



نمودار دایره ای و درصد گیری


احتمال و تجربه و اندازه گیری شانس


گردآورنده: دنیاها، دانشنامۀ فارسی | www.donyaha.ir

دنیاها