آش ترخینه دوغ کرمانشاهی
مواد لازم برای 4 نفر :-روش درست کردن آش ترخینه دوغ کرمانشاهی اصیل-نحوه پختن آش ترخینه دوغ کرمانشاهی
ترخینه خشک کرمانشاهی ---------------------- 400 گرم
لپه ----------------------------------------------- یک لیوان
هویچ --------------------------------------------- دو عدد متوسط رنده شده
سیب زمینی ------------------------------------- یک عدد متوسط رنده شده
مرغ ----------------------------------------------- 200 گرم
گوجه فرنگی -------------------------------------- 5-6 عدد ( یا 2 ق غ رب گوجه )
نمک ، فلفل ، زرد چوبه --------------------------- به مقدار لازم
پیاز ------------------------------------------------ یک عدد متوسط
طرز تهیه :طرز تهیه آش ترخینه دوغ کرمانشاهی اصیل-دستور پخت آش ترخینه دوغ کرمانشاهی اصیل
لپه را از دو ساعت قبل در مقداری آب سرد و نمک خیس کنید و کنار بگذارید .
ترخینه های خشک را بکوبید ( یا خرد کنید ) و با مقداری آب ولرم خیلی کم شستشو دهید و در یک کاسه با آب جوش بخیسانید . ( این آب جوش را دور نمیریزیم )
در یک قابلمه مناسب کمی روغن بریزید و پیاز خلال شده را در آن سرخ کنید تا کمی طلایی شود . بعد قطعات مرغ را همراه لپه، هویچ و زردچوبه به آن اضافه کنید، چند دقیقه تفت دهید و بعد با 4 لیوان آب بگذارید روی حرارت ملایم بپزد . بعد از دو ساعت که لپه ها تقریبا پخته شد، نیمی از گوجه ها را ریز خرد کنید یا رنده کنید ( یا یک قاشق غذا خوری از رب گوجه را ) همراه سیب زمینی رنده شده به آش اضافه کنید و هم بزنید تا رنگ غذا کمی گوجه ای شود بعد درب ظرف را ببندید و بعد از 15 دقیقه کاسه حاوی آب جوش و ترخینه را داخل قابلمه آش برگردانید و سریع غذا را هم بزنید تا ترخینه ها کاملا از هم باز شوند .
بعد از 30 دقیقه بقیه گوجه ها را نیز رنده کنید و به غذا اضافه کنید و درب ظرف را نیمه باز بگذارید و اجازه دهید آش ترخینه با حرارت خیلی ملایم کاملا جا بیفتد .
معمولا 3-4 ساعت زمان لازم است تا آش ترخینه دوغ کاملا آماده مصرف شود . هرچه این زمان طولانی تر باشد آش غیلظ تر و جا افتاده تر خواهد شد . و در آخر نمک و فلفل غذا را اندازه کنید و در ظرف مورد نظر سرو نمائید . میتوانید برای روی این آش از پیاز و سیر داغ استفاده نمایئد .
یک روش دیگر نیز برای طبخ محلی این آش وجود دارد :
همان مواد اولیه و همان سبک . فقط به جای لپه از همان مقدار عدس استفاده میشود و برای این مقدار از 1 کیلو سبزی آش شامل : تره، جعفری، اسفناج، کمی گشنیز که اسفناج سبزی بیشتر از حد معمول باشد بهتر است ، استفاده میشود . و گوجه فرنگی نیز از مواد اولیه حذف میشود .
در روش اول به دلیل داشتن گوجه و لپه ، استفاده از سبزی آش منطقی به نظر نمیرسد . ولی در روش دوم چون رنگ عدس به خودیه خود آش را کمی تیره میکند ، استفاده از سبزی آش مشکلی پیش نمی آورد . زمان اضافه کردن سبزی موقعی است که 30 دقیقه از ریختن ترخینه ها داخل آش گذشته باشد . در ضمن توجه داشته باشید که عدس نسبت به لپه زودتر میپزد .
در روش دوم میتوانید به جای مرغ از گوشت نیز استفاده کنید .
بدیهی است که در خود شهر کرمانشاه نیز بسته به ذائقه افراد ، روشهای مختلفی برای طبخ این غذا وجود دارد ولی این دو روش جزو قدیمی ترین و اصیل ترین روشهای تهیه آش ترخینه دوغ کرمانشاه میباشد.
گردآورنده : دنیاها،دانشنامهٔ فارسی | www.donyaha.ir
برای مشاهده لیست کامل غذاهای آشپزخانه اینجا کلیک کنید ...