دلمه برگ مو

مواد لازم برای 4-6 نفر

برگ مو تازه -------------------------------- 600 گرم
گوشت چرخ کرده گوسفندی -------------- 400 گرم
سبزی دلمه * ----------------------------- 300 گرم
پیاز ----------------------------------------- 1 عدد متوسط
برنج ---------------------------------------- نصف لیوان
لپه ----------------------------------------- نصف استکان
گوجه سبز --------------------------------- نصف لیوان (حدود 7-10 عدد)
شکر (به دلخواه) ------------------------- ¼ استکان
آبلیمو -------------------------------------- ¼ استکان
نمک، فلفل، زعفران دم کرده ------------- به مقدار لازم

آشپزخانه

طرز تهیه

برگ مو های تازه را با آب سرد بشوئید و اضافه دم آنها را بگیرید. در ظرفی مقداری آب و نمک بریزید و روی حرارت قرار دهید تا آب بجوشد، بعد از جوش آمدن آب برگ ها را داخل آب بریزید و 5-6 دقیقه بجوشانید تا کمی نرم شوند. بعد برگها را آبکش کنید و بگذارید آب اضافی آن کاملا خارج شود.
لپه را جداگانه با کمی آب و نمک بپزید تا نرم شود. (تقریبا 20 دقیقه) بعد آبکش کنید و کنار بگذارید.
برنج را که از قبل خیس کرده اید، در مقداری آب و نمک در حال جوش بریزید و بعد از 5-6 دقیقه آبکش کنید و کنار بگذارید.
پیاز را خلال خرد کنید و در مقداری روغن کمی تفت دهید تا سبک شود، بعد گوشت چرخ کرده را به پیاز اضافه کنید و چند دقیقه تفت دهید تا رنگ گوشت عوض شود، بعد نمک و فلفل را اضافه کنید و یک لیوان آب داخل گوشت بریزید و درب ظرف را بگذارید تا با حرارت ملایم بپزد. (حدود 10-15 دقیقه)
سبزی دلمه را بعد از پاک کردن و شستن و خشک کردن، کاملا ریز خرد کنید (یا از دستگاه خرد کن استفاده کنید)، بعد از پختن گوشت، سبزی را به گوشت اضافه کنید، لپه و برنج آبکش شده را نیز به مخلوط بیفزاید و هم بزنید تا مزه مواد با هم مخلوط شود، نمک و فلفل مخلوط را اندازه کنید و بعد آبلیمو را به مواد اضافه کنید و بعد از 1 الی 2 دقیقه حرارت را خاموش کنید، زعفران را اضافه کنید، مخلوط را هم بزنید و بگذارید مواد کمی سرد شود.
یک عدد برگ مو را روی میز کار پهن کنید و مقداری از مایه دلمه (بسته به اندازه برگ) وسط برگ قرار دهید و دلمه را به شکل مورد نظر بپیچید.
تمام دلمه ها را پر کنید، قابلمه مورد نظر را آماد کنید و کف آن را با مقداری روغن چرب کنید. یک لایه برگ مو کف قابلمه بچینید، روی برگ ها را نیز با مقداری روغن چرب کنید و دلمه های پر شده را داخل قابلمه بچینید، بین لایه های دلمه گوجه سبز ها را بچینید و بعد از چیدن تمام دلمه ها، نصف استکان روغن را با یک لیوان آب ولرم مخلوط کنید و روی دلمه ها بریزید، حرارت زیر قابلمه را کمی زیاد کنید تا آب بجوشد و بعد از جوشیدن آب، یک عدد پیشدستی یا بشقاب که اندازه آن کمی کوچک تر از دهانه قابلمه باشد، برعکس روی دلمه ها قرار دهید تا فشار بشقاب باعث شود دلمه ها از هم باز نشوند، بعد درب قابلمه را ببنید و بگذارید دلمه ها با حرارت ملایم حدود یک ساعت کاملا بپزند.
بعد دلمه ها را در ظرف مورد نظر بچینید و سرو کنید.
دلمه برگ مو معمولا همراه نان و ماست سرو میشود. (سرد یا گرم)

 

نکته :

*سبزی دلمه شامل : تره، جعفری، ترخان، شوید و کمی پیازچه است. نسبت اندازه ها به ترتیب نوشتن اسامی رعایت شود بهتر است. و اگر در دسترس دارید مقدار خیلی کمی هم مرزه داخل سبزی دلمه استفاده کنید. توجه داشته باشید که مزه اصلی سبزی دلمه ترخان است ولی اندازه آن نباید زیاد باشد تا مزه دلمه به تلخی نزند.
برگ موی تازه، رنگ سبز روشن دارد و برگ ها کاملا لطیف و شاداب هستند. برگ هایی با رنگ سبز تیره و ضخیم معمولا بعد از پخت سفت میشوند و هنگام میل غذا، حالت دلچسبی ندارند.
دقت کنید که دلمه ها را یک اندازه و مرتب بپیچید تا هنگام سرو، ظاهر غذا حفظ شود.
هنگام پر کردن دلمه ها به اندازه ای مواد داخل برگ بریزید که بیشتر از گنجایش برگ نباشد و هنگام پختن، مواد دلمه از داخل برگ بیرون نریزد.
بهتر است اندازه نهایی دلمه ها (اگر به صورت بالشتکی پر میشوند) به اندازه یک مکعب 4 در 4 سانتی متر با ارتفاعی حدود 1 سانتیمتر باشد. و اگر دلمه را استوانه ای میپیچید اندازه دلمه چیزی حدود 2 سانتیمتر قطر استوانه و حدود 5 سانتیمتر طول استوانه باشد.
در بعضی از خانواده ها، به دلیل ذائقه شیرین تمام اعضا، اکثرا غذاها با طعم شیرین تهیه میشود، برای تهیه دلمه با طعم شیرین، از چیدن گوجه سبز میان لایه ها خود داری کنید و داخل مخلوط آب و روغن از ¼ استکان شکر نیز استفاده کنید تا طعم نهایی دلمه ها شیرین شود.
مزه دار کردن دلمه ها به روش دیگری هم امکان پذیر است که باز طعم نهایی را کمی ترش و شیرین میکند. به این صورت که از مخلوط شیره انگور و سرکه قرمز قبل از ریختن آب و روغن روی دلمه ها استفاده شود و بعد آب و روغن را روی دلمه بریزید و ادامه مراحل...
ولی به طور کلی چون طعم اصلی برگ مو کمی ترش مزه است، اگر دلمه را با طعم ترشی تهیه کنید، طعم مطلوب تری دارد.

سایت دنیاها

لطفا برای مشاهده لیست کامل غذاهای آشپزخانه اینجا کلیک کنید...

دیدگاه تان را بنویسید !


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

بازیگران ایرانی

بازیگران هندی