دلمه برگ مو

مواد لازم برای 4-6 نفر :


برگ مو تازه -------------------------------- 600 گرم
گوشت چرخ کرده گوسفندی -------------- 400 گرم
سبزی دلمه * ----------------------------- 300 گرم
پیاز ----------------------------------------- 1 عدد متوسط
برنج ---------------------------------------- نصف لیوان
لپه ----------------------------------------- نصف استکان
گوجه سبز --------------------------------- نصف لیوان ( حدود 7-10 عدد )
شکر ( به دلخواه ) ------------------------- ¼ استکان
آبلیمو -------------------------------------- ¼ استکان
نمک ، فلفل ، زعفران دم کرده ------------- به مقدار لازم

آشپزخانه

طرز تهیه :دلمه برگ مو
برگ مو های تازه را با آب سرد بشوئید و اضافه دم آنها را بگیرید . در ظرفی مقداری آب و نمک بریزید و روی حرارت قرار دهید تا آب بجوشد ، بعد از جوش آمدن آب برگ ها را داخل آب بریزید و 5-6 دقیقه بجوشانید تا کمی نرم شوند . بعد برگها را آبکش کنید و بگذارید آب اضافی آن کاملا خارج شود .
لپه را جداگانه با کمی آب و نمک بپزید تا نرم شود . ( تقریبا 20 دقیقه ) بعد آبکش کنید و کنار بگذارید .
برنج را که از قبل خیس کرده اید ، در مقداری آب و نمک در حال جوش بریزید و بعد از 5-6 دقیقه آبکش کنید و کنار بگذارید .
پیاز را خلال خرد کنید و در مقداری روغن کمی تفت دهید تا سبک شود ، بعد گوشت چرخ کرده را به پیاز اضافه کنید و چند دقیقه تفت دهید تا رنگ گوشت عوض شود ، بعد نمک و فلفل را اضافه کنید و یک لیوان آب داخل گوشت بریزید و درب ظرف را بگذارید تا با حرارت ملایم بپزد . ( حدود 10-15 دقیقه )
سبزی دلمه را بعد از پاک کردن و شستن و خشک کردن ، کاملا ریز خرد کنید ( یا از دستگاه خرد کن استفاده کنید ) ، بعد از پختن گوشت ، سبزی را به گوشت اضافه کنید ، لپه و برنج آبکش شده را نیز به مخلوط بیفزاید و هم بزنید تا مزه مواد با هم مخلوط شود ، نمک و فلفل مخلوط را اندازه کنید و بعد آبلیمو را به مواد اضافه کنید و بعد از 1 الی 2 دقیقه حرارت را خاموش کنید، زعفران را اضافه کنید، مخلوط را هم بزنید و بگذارید مواد کمی سرد شود .
یک عدد برگ مو را روی میز کار پهن کنید و مقداری از مایه دلمه ( بسته به اندازه برگ ) وسط برگ قرار دهید و دلمه را به شکل مورد نظر بپیچید .
تمام دلمه ها را پر کنید ، قابلمه مورد نظر را آماد کنید و کف آن را با مقداری روغن چرب کنید . یک لایه برگ مو کف قابلمه بچینید ، روی برگ ها را نیز با مقداری روغن چرب کنید و دلمه های پر شده را داخل قابلمه بچینید ، بین لایه های دلمه گوجه سبز ها را بچینید و بعد از چیدن تمام دلمه ها ، نصف استکان روغن را با یک لیوان آب ولرم مخلوط کنید و روی دلمه ها بریزید ، حرارت زیر قابلمه را کمی زیاد کنید تا آب بجوشد و بعد از جوشیدن آب ، یک عدد پیشدستی یا بشقاب که اندازه آن کمی کوچک تر از دهانه قابلمه باشد ، برعکس روی دلمه ها قرار دهید تا فشار بشقاب باعث شود دلمه ها از هم باز نشوند ، بعد درب قابلمه را ببنید و بگذارید دلمه ها با حرارت ملایم حدود یک ساعت کاملا بپزند .
بعد دلمه ها را در ظرف مورد نظر بچینید و سرو کنید .
دلمه برگ مو معمولا همراه نان و ماست سرو میشود . ( سرد یا گرم )

 

نکته :


*سبزی دلمه شامل : تره ، جعفری ، ترخان ، شوید و کمی پیازچه است . نسبت اندازه ها به ترتیب نوشتن اسامی رعایت شود بهتر است . و اگر در دسترس دارید مقدار خیلی کمی هم مرزه داخل سبزی دلمه استفاده کنید . توجه داشته باشید که مزه اصلی سبزی دلمه ترخان است ولی اندازه آن نباید زیاد باشد تا مزه دلمه به تلخی نزند .
برگ موی تازه، رنگ سبز روشن دارد و برگ ها کاملا لطیف و شاداب هستند . برگ هایی با رنگ سبز تیره و ضخیم معمولا بعد از پخت سفت میشوند و هنگام میل غذا ، حالت دلچسبی ندارند .
دقت کنید که دلمه ها را یک اندازه و مرتب بپیچید تا هنگام سرو ، ظاهر غذا حفظ شود .
هنگام پر کردن دلمه ها به اندازه ای مواد داخل برگ بریزید که بیشتر از گنجایش برگ نباشد و هنگام پختن، مواد دلمه از داخل برگ بیرون نریزد .
بهتر است اندازه نهایی دلمه ها ( اگر به صورت بالشتکی پر میشوند) به اندازه یک مکعب 4 در 4 سانتی متر با ارتفاعی حدود 1 سانتیمتر باشد . و اگر دلمه را استوانه ای میپیچید اندازه دلمه چیزی حدود 2 سانتیمتر قطر استوانه و حدود 5 سانتیمتر طول استوانه باشد .
در بعضی از خانواده ها ، به دلیل ذائقه شیرین تمام اعضا ، اکثرا غذاها با طعم شیرین تهیه میشود، برای تهیه دلمه با طعم شیرین، از چیدن گوجه سبز میان لایه ها خود داری کنید و داخل مخلوط آب و روغن از ¼ استکان شکر نیز استفاده کنید تا طعم نهایی دلمه ها شیرین شود .
مزه دار کردن دلمه ها به روش دیگری هم امکان پذیر است که باز طعم نهایی را کمی ترش و شیرین میکند. به این صورت که از مخلوط شیره انگور و سرکه قرمز قبل از ریختن آب و روغن روی دلمه ها استفاده شود و بعد آب و روغن را روی دلمه بریزید و ادامه مراحل ...
ولی به طور کلی چون طعم اصلی برگ مو کمی ترش مزه است ، اگر دلمه را با طعم ترشی تهیه کنید، طعم مطلوب تری دارد .

گردآورنده : دنیاها،دانشنامهٔ فارسی | www.donyaha.ir

برای مشاهده لیست کامل غذاهای آشپزخانه اینجا کلیک کنید ...

دیدگاه تان را بنویسید !

تصویر تصادفی